Kinderen die veel dingen niet lekker vinden, hebben vaak een probleem met de structuur, niet zozeer de smaak.

Hier een recept dat het structuurprobleem omzeilt én tegelijk mega voedzaam en groenterijk is. Mijn 3,5-jarige peuter houdt niet van ‘blaadjes’ en de meeste soorten groente laat hij ook liever staan, maar als ik hem vraag wat hij eten wil, zegt hij meestal: groene pasta! Je kunt met onderstaand recept goed variëren in elk seizoen, want bladgroente is altijd wel aanwezig. De broccoli kun je evt. ook goed vervangen door courgette.kale-438964_1280

In het recept zit maar een kleine hoeveelheid vlees. In combinatie met de pijnboompitten zijn de porties laag, maar in zowel boerenkool als broccoli zitten heel veel eiwitten, waardoor je ruim voldoende binnen krijgt! Denk dus niet dat eiwit alleen in ‘duidelijke’ bronnen zit, bladgroente en de meeste groente (de een wat meer dan de ander) bevatten ook eiwitten.

Hier een groene-pasta-recept dat goed past bij de koudere dagen:

Ingrediënten voor 4 personen

300 gram boerenkool (geritst, hoeft niet fijngemalen)

1 grote broccoli

1 grote ui

2 tenen knoflook

1 handvol basilicum

1 rode, oranje of gele paprika

100 gram biologische varkensspekjes

50 gram pijnboompitten of pompoenpitten

300 gram volkoren speltpasta of bruine rijstpasta

50 ml extra vierge olijfolie

Zout en peper

Bereiding

-Snijd de ui en paprika in stukjes. Pel de knoflook (persen hoeft niet).

-Was de boerenkool.

-Snijd de broccoli in grove roosjes, schil de steel en snijd deze in blokjes.

-Fruit in een grote braad- of kookpan de ui kort in kokosolie.

-Voeg de boerenkool toe en voeg daarbij 50 ml water toe.

-Voeg de broccolisteel en 2/3 van de broccoliroosjes toe. Snijd de overgebleven broccoli in kleinere roosjes. Laat dit geheel 35-40 minuten stoven, controleer steeds of er nog genoeg water in zit.

-Smelt in een andere pan een klontje kokosolie en voeg de paprika, overgebleven broccoli en spekjes toe. Bak dit in ca. 15 minuten gaar en haal van het vuur.

-Kook intussen de pasta gaar volgens de verpakking, spoel af met koud water, schep er 2 el olijolie door.

-Rooster de pijnboompitjes lichtbruin in een droge pan.

-Zodra de boerenkool gaar is schep je de ui, boerenkool en broccoli in een blender. Voeg de hand basilicum, olijfolie, 1/4 el zout en een snuf peper toe. Maal goed glad (ongeveer een minuut). Indien het te dik is, voeg een klein beetje water toe, totdat het malen goed lukt (niet te veel!).

-Zodra het glad is giet je het terug in de pan, schep het spekjesmengsel en evt. de pasta erdoor (of serveer apart). Serveer de pijnboompitjes apart.

Eet smakelijk! Hier goedgekeurd door kritische zoon en kritische man (boerenkool hoort in stamppot….. maar hij vond het toch lekker!)

Voed je Leven!

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *