Daar is ie! De zon, de warmte. Het is echt genieten. Ook de zonbescherming komt weer uit de kast en daarom wil ik iets vertellen over hoe je slim smeert, zodat je alle profijt van de zon hebt én geen schade aan je huid toebrengt.

Kind-in-de-zon

Zodra de blaadjes vallen, de dagen korter worden, de zon ‘verdwijnt’ trekken we naar binnen. Zowel in huis als in onszelf. De energie is veel meer naar binnen gericht. Als je Vitamine D status dan niet heel hoog is kun je in een winterdip terecht komen. In deze blog hoe je dat kunt voorkomen en daar moet je nu al mee beginnen: de zon in!

De Vitamine D voorraad die we in de zomer opslaan in vetcellen is gedurende de winter opgebruikt en gezakt en je lichaam wordt heel blij van de Vitamine D die het weer kan aanmaken. Het heerlijk kunnen genieten van die eerste pittige zonnestralen is dus niet voor niks. Je lichaam geeft aan: meer! meer! meer! Maar als je gevoelig bent voor verbranden is het wel even oppassen.

Vitamine D heeft de volgende belangrijkste functies (er zijn er nog veel meer!):

 • Bij met name kinderen, maar ook in de rest van het leven: Vitamine D is essentieel voor de botgroei. Het transporteert namelijk Calcium naar de botten. Het is al bekend dat veel kinderen van de huidige generatie op veel vroegere leeftijd osteoporose zullen ontwikkelen vanwege de trend van het TV kijken en gamen (er mist zonlicht én beweging). Bij ouderen vertraagt Vit-D de botontkalking, samen met veel beweging, zodat de botvernieuwing zo lang mogelijk blijft doorgaan.  Ook beweging waarbij druk op botten komt te staan is erg belangrijk voor de stimulatie van botvernieuwing.
 • Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat Vitamine D de kans op borstkanker verlaagt.
 • Vitamine D voorkomt depressies en bij een tekort heb je flink grotere kans op depressie.
 • Vitamine D is heel belangrijk voor het immuunsysteem. Het activeert witte bloedcellen. Er wordt momenteel volop onderzoek gedaan naar op welke manier Vitamine D nog meer belangrijk is voor het immuunsysteem. Zo blijkt het ook een rol te hebben bij vroegtijdig oplossen van kanker.
 • Uit onderzoek is gebleken dat Vitamine D-tekort bijdraagt aan het ontstaan van insulineresistentie en Diabetes type 1 én 2.
 • Vitamine D heeft een belangrijke transportfunctie in het gehele lichaam voor vele lichaamsfuncties.

Genoeg redenen dus om deze Vitamine serieus te nemen. We zijn de laatste jaren erg bang gemaakt voor huidkanker door niet smeren met zonbescherming. Echter, aan smeren met UV-bescherming kleven ook 2 grote nadelen:

 • Het beperkt de Vitamine D aanmaak, waardoor je met een tekort de winter in kunt gaan en allerlei functies niet goed uitgevoerd kunnen worden.
 • Reguliere zonbescherming bevat oa. micro-plastics, minerale (zwaar chemische) oliën en nano-deeltjes. Al deze stoffen zijn juist schadelijk voor ons lichaam. Ze zijn dusdanig belastend dat al een aantal onderzoeken hebben aangetoond dat ze juist huidkanker veróórzaken. Daarnaast komt altijd een deel in de bloedbaan terecht waardoor het elders in het lichaam kan verstoren.

Op basis van deze 2 nadelen heb ik een Slim Zonbeschermingsplan voor je:

 • Wen gedurende het voorjaar langzaam aan de zon. Dus als het zonnig is, maar nog wel fris, stroop alvast je mouwen op en wees buiten in de volle zon. Begin met een kwartiertje, dan en half uur etc. Afhankelijk van de zonkracht. Dit kun je dagelijks opbouwen. Luister daarin ook zeker naar je gevoel: zolang het prettig is blijf je lekker buiten. Als het je te heet word, ga naar binnen of dek je huid af. Hierdoor heb je veel minder zonbescherming nodig gedurende de zomer en is veel slimmer dan ineens in bikini gaan zonnebaden bij 25 graden.
 • Smeer jezelf en je kinderen het eerste half uur in de zon niet in (en houdt gezicht en armen vrij van kleding).
 • Smeer daarna de huid goed in, maar niet te dik (geen witte laag na smeren). Liever een keer extra dan in 1 keer heel veel.
 • Kies voor de laagst mogelijke factor. Sommige kinderen zijn heel zon-gevoelig en sommige veel minder. Voor de gevoelige kinderen die snel verbranden kies je voor factor 50, voor de minder gevoelige kinderen factor 30.
 • Kies voor een natuurlijk zonproduct! Er zijn hele goede producten op de markt zonder eerder genoemde rommel erin. Ik zal onderaan deze blog een aantal merken benoemen. De prijs is vaak gelijk aan de goede reguliere zonbeschermingsproducten en ik geef zelfs 15% korting op de adviesprijs, zodat het nog laagdrempeliger word te kiezen voor een gezonde huid.
 • Een wit t-shirt scheelt ook een hoop smeren.
 • Vergeet voeten niet in te smeren, de huid is daar erg gevoelig.
 • Zorg voor voldoende schaduwplekken in de tuin waar je kind zich intuïtief terug kan trekken bij te veel zon. Kinderen kunnen dit heel goed, zeker als je ze er op wijst dat als ze het te warm krijgen dat ze lekker onder de boom of parasol of binnen gaan spelen.
 • Pas op bij het strand of op andere plekken waar geen schaduw is, de zon is op open vlakten heel verraderlijk.
 • Na het zwemmen even een nieuw laagje aanbrengen (na een kwartiertje) is verstandig.
 • Een zonnehoedje is voor kinderen ook heel fijn, zeker voor de kinderen met donkere haren of weinig haar.

Verder is het handig voor jezelf in het voorjaar en/of najaar een simpele test te doen om je Vitamine D status te checken. Bij een waarde boven 100 hoef je de hele winter niet te suppleren! Bij een waarde daaronder doe je er slim aan om wel te suppleren. Deze test gaat via een vingerprik, kost slechts €34,95 en kan vanaf nu bij mij in de praktijk. Uiteraard help ik je dan bij het interpreteren van de resultaten en een goed advies.

Je kunt ook iets Vitamine D via voeding binnen krijgen. Met name in vette vis zit aardig wat Vitamine D. Nog een reden om dat veel te eten! Ook in grasgevoerde melkproducten en eieren vind je wat Vitamine D, al is dat minder dan in vis. De zon blijft de belangrijkste bron.

Een aantal goede merken Zonbescherming:

Lavera, Biosolis, Lovea, Naïf (de laatste 2 zijn momenteel moeilijk leverbaar, wellicht wel in webshops te vinden). Allen hebben ook een speciale kinderversie. Lavera en Biosolis bied ik via mijn praktijk aan met 15% korting op de adviesprijs. Wil je bestellen of de prijzen weten? Neem dan contact met me op.

Heel veel zonplezier en een zalig weekend gewenst!!

Categorieën: Uncategorized

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *